Tejp & Ortoser

Tejp & Ortoser

Tejpning och ortoser har i stort sätt en funktion att lugna ner och styra strukturer som är överbelastade. Om tejpning fungerar och styrning behövs över längre tid kan man välja att skaffa sig en ortos som exempelvis ett knäskydd eller fotledsstöd. Men även för andra leder finns ortoser som hjälpmedel.

Tejpning

Tejpning är ett kanonbra verktyg som komplement till andra behandlingar. Tejpning kan användas inom många olika områden som exempelvis tejpning för att undvika ytterligare skada och ge stöd åt olika strukturer. Även i förebyggande syfte används tejpning där ett utsatt område till exempel axlar tejpas i en mer gynnsam position för att undvika överbelastningar.

För länge sedan var jag delaktig i utvecklingen av utbildningen Terapeutisk Tejpning. Vid Terapeutisk Tejpning används en tejp som kallas Leukotape-P som är en väldigt stark tejp. Leukotape-P har därför många användningsområden. Jag använder även andra tejpningar såsom Kinesiotejp beroende på ändamålet och syftet.

Ortoser

Ortos betyder på grekiska ”räta ut” och kallas även för skydd eller stödbandage. Ortoser används ibland i behandlingen för att skapa mer trygghet vid instabila leder eller som stöd efter en skada eller operation. Hos Fysioterapi Hagfors går det att beställa olika sorters ortoser för nästan alla leder i kroppen. Några ortoser kan du få inom Region Värmlands högkostnadsskydd, men de flesta ortoser behöver du betala helt själv. Jag informerar dig gärna vad som är bäst för just dina besvär och ger tips och rtåd var du kan anskaffa en.